Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2009 22:29 - Подпомагане развитието на бебето от раждането до 3 месеца чрез диалогова игра
Автор: kremi74 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1438 Коментари: 0 Гласове:
0



Подпомагане развитието на  бебето от раждането до 3 месеца чрез диалогова игра

Бебетата правят много повече от това да спят, ядат и пълнят пелените си. От момента, в който са родени те отговарят на тяхната среда - на докосването на мама, на гласът на татко, на шарките на тавана, на звуците на играчките и музиката. Тези първи месеци са решителни за родителите, които би трябвало да стимулират развитието на техните бебета чрез пряк контакт и взаимодействие. Бебетата се наслаждават на това, да имат нещо интересно за разглеждане. Те могат да фокусират контрастни  шарки, като например черни и бели райета или обекти. Подвижните, ярко обагрени обекти (фигури), закачени над масата за преповиване или коритото ще омайват бебето. Музикалните играчки, подбрани точно за неговата възраст ще го успокояват през нервните(плачливите)  му периоди. Меките гумени играчки и пластичните дрънкалки са чудесни за забава на бебето, когато то започне да се учи да хваща обекти. Играчките ще ви осигурят чудесна възможност да фокусирате вниманието на бебето и под формата на игра ще можете да подпомагате развитието му. Ето как:

Общо двигателно развитие

През първите няколко месеца от живота на вашето бебе тялото му ще започне да "се отпуска" от стегнатата и сгъната поза. То ще започне да отваря ръцете и краката си навън повече и ще започне да упражнява контрол върху главата си. Ще нарасне силата на краката му и бебето ще бъде способно за кратко да поеме тежестта на тялото си, докато в изправено. Ето някои идеи, с които можете да подпомагате общите му двигателни умения чрез диалогова игра:

  • Поставете го да легне по корем и застанете лице в лице, като се опитате да стимулирате изправянето на главата му.
  • Поставяте вашето бебе под “гимнастически салон”, закачени пъстри фигури и играчки, които бебето да може да достига с ритащи крачета и/или ръце. Стойте около него за да го хвалите и да му се радвате.
  • Бебето се успокоява от люлеенето с плавни движения, независимо от това дали ще е във вашите ръце или е в бебешката люлка.
  • Насърчавайте бебето да достига и се обръща към поставена наблизо любима играчка.

image

Детайлно двигателно развитие

Ръцете на вашето бебе постепенно ще започнат да се отварят и отпускат от свитата си в юмрук поза, готови за хващане на всичко, което е наблизо. Бебето ще започне целенасочено да достига близките край него обекти и ще се научи да смуче пръстите си. Ето някой идеи, с които можете да подпомагате тези двигателни умения чрез диалогова игра:

  • Всеки път, когато бебето хваща вашия пръст или играчка от ръката ви, вие осъществявате още един контакт с него.
  • С пръстите си бебето обича да опитва всичко, което може да вземе в ръцете си. Насърчавайте го да изследва обектите с всичките си сетива.
  • Упражнявайте с бебето постигнатите умения чрез внимателно разклащане на играчка над него, така че да може да я достигне.

Развитие на зрението

От раждането си бебето вижда ясно на разстояние от 25  до 30 см (за разстоянието от вашата гръд или вашето лице). Зрението на бебето е може би неговото най-възприемчиво сетиво в тази ранна възраст. През първите няколко месеца бебето ще започне да фокусира лицето ви, а след това - да следва с поглед подвижни обекти, когато те минават пред него. Ето някой неща, с които ще можете да подпомагате тези зрителни умения през диалогова игра:

  • Тъмните и светли контрастиращи цветове са най-добрият начин да стимулирате зрението на вашето бебе. Обграждайте вашето бебе с образи в ярки, контрастни цветове през времето му на бодърстване.
  • Не забравяйте да стоите край новороденото бебе, когато общувате с него. 12 инча са съвършеното разстояние за да ангажирате неговия поглед.
  • Вие може да упражнявате зрението на бебето с умения за следене чрез бавно придвижвана играчка или вашето собствено, засмяно лице пред очите му.
  • Движението лесно ще привлече погледа на вашето бебе. Ангажирайте вниманието на му с плавни движения на ръката или пръста си, когато започнете да общувате с него.

Социално и познавателно развитие

В тези първи месеци от живота си, бебето ще започне да се усмихва спонтанно, в отговор на вашето внимание. Бебето ви ще показва интерес към околните и ще се учи да взаимодейства с обекти и хора. Ето някой идеи, с които можете да подпомогнете социалните и познавателните умения на бебето чрез диалогова игра:

  • Бебето ще научава връзката между причината и следствието. Показвайте му как чрез разклащане (на звънче) и тракане могат да се произвеждат звуци. То ще се учуди, когато успее да направи това само.
  • Вашето бебе ще се научава да манипулира обектите около себе си. Дръжте близо до него играчка и го стимулирайте да я оглежда и изучава.
  • Къпането може да бъде време за забавление и начин на общуване с бебето и възможност за насърчаване на неговите усмивки и кикот. Докато вие го миете, не забравяйте да се смеете, пеете, разговаряте с него, търкате и гъделичкате, за да предизвикате неговата реакция и отговор.

Развитие на слуха и говора

През тези първи месеци вие ще забележите как вашето бебе започва да реагира на различни по вид и сила звуци - чрез потрепване (знак на страх) и тогава евентуално ще забележите започващи евентуално смущения. Вашето бебе ще плаче и това ще е неговият първи език, който ще има различни значения. Усмихвайте се и то ще ви отговори със смях, “гукайте” и то ще ви отговори. Ето как можете да подпомогнете слуховите и езикови умения на бебето чрез диалогова игра:

  • Бебето ще е заинтригувано от способността си да произвежда само шум. Покажете му какви различни звуци могат да издават неговите играчки и то ще се вълнува когато  само се опита да ги произведе.
  • Тихата и нежна музика има успокояващ ефект върху вашето бебе. Пейте или тананикайте заедно с музикалната играчка, като се наслаждавате пълноценно на времето прекарано заедно.
  • Монотонният глас утешава бебето. Когато сте извън стаята може да му осигурите звук от радиото например, като по този начин му създавате усещане за близост.
  • Звуците ще направят времето за игри на бебето ви по-забавно. Поставете над бебето си добре закрепени ярки и произвеждащи звук предмети, които да може да достига само с ръце и крака.

По материали на https://www.askdrsears.com



Тагове:   игра,   месеца,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kremi74
Категория: Бизнес
Прочетен: 910186
Постинги: 96
Коментари: 217
Гласове: 75
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол