Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2009 10:43 - ВРЕДНИТЕ Химични съединения в пластмасови съдове за храни и напитки !
Автор: kremi74 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1970 Коментари: 0 Гласове:
0



Химични съединения в пластмасови съдове за храни и напитки причиняват рак   Повечето хора по света никога не са чували за химичното съединение бисфенол А (4,4"-изопропилидендифенол), но всеки, който е пил от пластмасова бутилка или е ял от пластмасова чиния е имал допир с това подобно на хормон съединение.

Учените предупреждават,че този химикал вероятно причинява неврологични и поведенчески проблеми при бременните жени, бебетата и малките деца.

Бисфенол А е химикал, който широко се използва при производството на поливъглеродни пластмаси и епоксидните смоли.

Поливъглеродните пластмаси се използват в опаковането на храни и напитки, а епоксидните смоли се използват за покрития на метални продукти като кутии за храна, капачки на бутилки и водопроводни тръби.

Химикалът се използва и в твърдите бутилки за бебета, бутилките за вода, бутилки за спортисти и съдове за микровълнови печки. Също така и някои полимери, използвани в пломбите за зъби също съдържат бисфенол А.

Бисфенол А е известен със способността си да наподобява на хормона естроген, синтезиран от нашето тяло и определящ хормон за женския пол.

Група учени от 12 университета са оценили влиянието на бисфенол А. Групата е прегледала и оценила над 500 научни публикации за потенциалното негативно въздействие на бисфенол А върху репродуктивните способности и развитието на човека и се очаква скоро да излязат със заключение.

Екипът учени потвърди, е химикалът се отделя от пластмасите, в състава на които участва и преминава в храната или течностите, до които има досег. Експозицията на човека става или чрез директен контакт с бисфенол А или индиректно чрез поемане на храна и вода, които съдържат бисфенол А.

Макар че учените не се обявяват за забраната на бисфенол А, те изразиха загриженост, че експозицията на бременни жени на действието на химикала може да доведе до поведенчески и неврологични разстройства на плода и вероятно до малформации.

Учените не са доказали дали бисфенол А причинява неврологични и поведенчески въздействия върху деца. Те изразиха само загриженост, че вероятно бисфенол А ускорява пубертета.

По отношение на възрастните, учените казаха само, че той представлява малка опасност само за хора, които работят с химикали и са изложени дълго време на големи концентрации.

Учените казват, че който иска да елиминира риска от въздействието на бисфенол А трябва да избягва използването на пластмасови съдове и храни в консерви.

Някои от учените, критикуват работната група, че са използвали неадекватни и непубликувани изследвания, а в същото време са пренебрегнали други доста по-адекватни проучвания.

Професор Саал от Университета в Мисури, който дълго време е изследвал поведението и въздействията на бисфенол А междувременно направи изявление, че направеното проучване съдържа много фактологични грешки, крещящо подкрепящи производителите на пластмаси, смоли и съдове, съдържащи бисфенол А.

Заключенията на по-горе споменатата група учени идват една седмица след оповестените резултати на екип от 38 учени, публикувани в списанието „Репродуктивна токсикология”, които предупреждават за голяма загриженост за потенциални неблагоприятни ефекти върху човека.

В Сан Франциско през Юни 2006 е приета забрана за продажбата на бебешки бутилки и други продукти за деца, съдържащи бисфенол А, която е в сила от декември 2006. Това е единственото място в света, където юридически субстанцията е обявявана за противозаконна. Забраната никога не влезе в сила и през май тази година беше отменена.
Учените продължават своите проучвания и се очаква скоро да бъде изготвено безпристрастно проучване на въздействието на бисфенол А и да бъдат взети необходимите мерки от държавните регулаторни агенции.  

Автор: П-Юнайтед



Тагове:   напитки,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kremi74
Категория: Бизнес
Прочетен: 910165
Постинги: 96
Коментари: 217
Гласове: 75
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол