Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2009 13:07 - Кожата през бременността
Автор: kremi74 Категория: Други   
Прочетен: 6596 Коментари: 0 Гласове:
0



Кожата през бременността 

По време на бременност промените в кожата са често срещано и обичайно явление. Както всяка бременност е различна сама за себе си, така и ефектът й върху съответната кожа е индивидуален. Добре известен е фактът, че бременността е свързана с промяна в нивата на различните хормони в организма, а те определено са склонни към „своеволия”.  

Все пак най-често срещаните промени може да се обобщят като прояви и причините за тях.  Да ги проследим:
 

Акне

В ранната фаза на бременността някои жени с ужас откриват появата на акне. Тя е почти гарантирана при жените, които имат проблеми с кожата при всеки менструален цикъл. От друга страна, при много жени с проблемна кожа по време на бременността акнето изчезва. За всичко са виновни хормоните!
 

Зачервяване или обрив по кожата на краката

При някои жени хормоналните промени на бременността причиняват и промяна в цвета на кожата на краката, която изчезва след раждането.
 

"Маска на бременността", или мелазма

През бременността е възможна появата на тъмни петна по кожата на лицето. Тази промяна е известна и като „маската на бременността”. По-вероятна е при жени с тъмна коса и бледа кожа. Петната се появяват обикновено по челото и скулите. Може да се появят и около очите и носа. Ако са изложени на пряка слънчева светлина, стават по-тъмни. Обикновено изчезват напълно след раждането.
 

"Сияеща" кожа

Повишеното кръвно налягане през бременността се отразява и на най-фините капиляри под повърхностния слой на кожата. В допълнение хормоналните промени омазняват кожата, а резултатът е здравословният блясък на кожата на бременната. 
 

Сърбеж

През втория и третия триместър е възможно раздразнение и сърбеж на кожата в областта на корема и гърдите. Причина е опъването на кожата в тези области, адаптиращи се към растящото бебе.  
 

Тъмна линия на корема

Често по корема на бременната се оформя тънка тъмна линия от пъпа до венериния хълм, която изчезва след раждането. Линията се нарича линеа негра. Тя съществува и преди бременността, но тъй като е със същия цвят като кожата ви, не се забелязва – в „невидимото” си състояние се нарича линеа алба.
 

Подпухналост

Често през последния триместър, особено рано сутрин, се наблюдава необичайна подпухналост на клепачите и лицето като цяло. Причината отново е в повишеното кръвно налягане, но състоянието е напълно безобидно. Само ако подпухналостта е съпроводена с рязко покачване на килограмите, има вероятност за проблем и е наложително да се консултирате с гинеколога си.
 

Обриви

През бременността потните жлези също работят на повишени обороти, което особено през лятото може да причини обриви. Освен че са неприятни, те не носят никакъв риск.
 

Стрии

„Белегът на бременността”, или добре известните стрии, са причинени от фини разкъсвания на еластичната тъкан в подкожния слой, благодарение на които кожата се разпъва. При появата си тези малки вдлъбнати резки в кожата може да са розови или по-тъмни в зависимост от тена на бременната. Любимите им места са коремът и гърдите, като бедрата и седалището също не са застраховани. След раждането резките изсветляват до полупрозрачно бяло и са по-трудно забележими.
 

Спукани капиляри

Появяват се по лицето, врата и лицето. Причината отново е повишеното кръвно налягане. Обикновено изчезват или стават трудно забележими след раждането.  
 

Потъмняване на кожата

При повечето бременни се наблюдава тенденцията местата, чиято кожа по-принцип е по-тъмна, да потъмняват допълнително – например кожата около зърната на гърдите, лунички, бенки, вътрешната част на бедрата. Възможно е това потъмняване да изчезне след раждането, но е по-вероятно да се запази.  
 

Промените: Какво можете да направите

Голяма част от изброените промени са неизбежни. Повечето изчезват от само себе си след раждането, но винаги е добре да се погрижите това наистина да стане:

  • Почистване на кожата. Добре почистената кожа е най-добрият начин да избегнете или третирате акне и проблемна кожа. Почиствайте лицето си с нежен тоник два или три пъти дневно. Добре е почистващият продукт да съдържа глицерин. Не прекалявайте с почистването, за да не изсушите прекомерно кожата си. Ако настоявате да се гримирате, предпочитайте фондьотен на водна основа.
  • Пийте повече вода – водният баланс в тялото засяга тена на кожата. Водата чисти кожата и изхвърля токсините от тялото. Може да ви се наложи да смените крема за лице, тъй като при някои бременни секрецията на кожата се усилва и това причинява по-голямо омазняване, при други пък се получава прекомерно изсушаване. Ако бременността е причина за появата на тъмни кръгове около очите, е добре да почиствате лицето си с пшенични трици, съдържащи подходящия за случая витамин К. Не използвайте избелващи продукти против тъмните петна по време на бременността. Изчакайте дали ще изчезнат след раждането.

Важно: Не употребявайте никой от предписваните за акне препарати преди консултация с гинеколога ви. Повечето от тях съдържат съставки, вредни за бременната и плода.

  • Защита от слънцето. През бременността кожата ви е с повишена чувствителност. В този период адекватната защита от слънчевите лъчи е особено важна. Слънцето може да засили проблема с пигментацията и да увеличи характерните за бременността тъмни петна. Задължително използвайте слънцезащитни продукти с минимален фактор 15 и ограничете разходките в интервала 10–14 часа.
  • Стрии. Ако кожата ви е предразположена към появата на стрии, не е възможно да направите почти нищо, за да ги предотвратите. Вероятно ще намалите шансовете им, като следите теглото ви да е в рамките на препоръчителното за различните етапи от бременността и да наддавате бавно. Важен фактор за „овладяване” (доколкото е възможно) на стриите е подхранването на еластичността на кожата, което може да стане чрез: масажи на кожата с подхранващи кремове, съдържащи витамин Е, кокосово масло, бадемово олио. При вече образувани стрии трябва да се обърнете към лекар дерматолог или козметик, които ще приложат съответното лечение (масажи, различни видове пилинг).


Тагове:   кожа,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kremi74
Категория: Бизнес
Прочетен: 908258
Постинги: 96
Коментари: 217
Гласове: 75
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол