Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2009 23:46 - Влияние на цигарите, алкохола и лекарствата върху кърменето
Автор: kremi74 Категория: Тя и той   
Прочетен: 2242 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Влияние на цигарите, алкохола и лекарствата върху кърменето

Пушенето на цигари ще навреди ли на кърменото ми бебе?

  • Пушенето оказва неблагоприятно влияние върху общото здравословно състояние и може да намали количеството кърма, което произвеждате. Също така може да намалее количеството на мазнините. Тези два ефекта от пушенето могат да доведат до бавно наддаване на кърмачето. Също така пушенето може да повлияе на продължителността на кърменето.
  • Бебето ви поглъща вторичен цигарен дим, когато пушите около него, например в същата стая или колата. В такъв случай бебето ви вдишва въглероден моноксид, което увеличава риска от респираторни заболявания. А това от своя страна усложнява проблемите с алергиите, ако бебето ви вече има такива.

Ако продължа да пуша и избера да кърмя детето си, какво мога да направя, за да намаля негативните ефекти на цигарите върху бебето ми?

image 

  • Колкото по-малко цигари пушите на ден, толкова по-малък е риска за бебето. Всеки ден опитвайте да намалите броя на цигарите.
  • Колкото повече време е минало след като сте пушили, толкова по-малко никотин ще поеме бебето. Ако ще пушите, правете го след кърмене, а не преди това.
  • Никога не пушете при детето. Най-добре е да пушите навън. Не пушете в колата, когато сте с бебето. По този начин избягвате рисковете, които носи пасивното пушене.
  • Говорете с лекаря си за това как да спрете тютюнопушенето.

Мога ли да кърмя и пия алкохол?

Докато кърмите трябва да избягвате всякакъв вид алкохол. Алкохолът уврежда централната нервна система – вашата и тази на бебето. Ако пиете повече алкохол, количеството мляко намалява и рефлексът на потичане се уврежда. Алкохолните напитки могат да променят вкуса на млякото. Също така сукателната способност на бебето може да се промени. То може да иска да суче често, но въпреки това да поема по-малко мляко. Всичко това е рисковано за здравето на бебето в случай че пиете много алкохол и често.

Може ли понякога да си позволявам малко алкохол и да кърмя?

  • Важно е кога пиете алкохол. Алкохолът е с най-висока концентрация в кърмата след 30-60 минути, ако сте пили на празен стомах. Ако сте пили алкохол заедно с храна, тогава концентрацията в кърмата е най-висока след 60-90 минути. След като сте пили едно питие, изчакайте поне 2 часа преди да сложите бебето на гърдата.
  • Някои хора смятат, че ако изпомпвате мляко и хвърляте, тогава алкохолът ще изчезне по-бързо. Това не е вярно и не е необходимо. Все пак, ако се чувствате по-сигурни, може да изпомпвате и по този начин да поддържате лактацията докато чакате алкохолът да напусне кърмата.
  • Ако пиете бира за увеличаване на кърмата, то тогава пийте безалкохолна бира вместо нормална. Ако искате да се отпуснете с чаша бира, за да стартира рефлекса на потичане, също консумирайте безалкохолна бира.
  • Тук от значение са и други фактори като например вашето тегло и възрастта на бебето ви.

Мога ли да пия лекарства докато кърмя?

  • Някои лекарства се предписват от лекар. Други можете да закупите направо от аптеките. Тези лекарства се наричат лекарства без рецепта. Почти всички лекарства преминават в кърмата. Много малко от тях са изследвани в майките кърмачки. Това означава, че не може да се каже какъв ще е ефекта им върху бебето.
  • Все пак, кърмата осигурява най-добрия имунитет на бебето срещу болести. Благоприятното влияние на кърменето е огромно. В повечето случаи е възможно да се приемат лекарства докато кърмите и те да са безопасни за бебето. Винаги говорете с лекаря си преди да вземате някакво лекарство, независимо дали то е с рецепта или без.

Какво трябва да направя ако трябва да взема някакво лекарство и кърмя?

Винаги говорете с вашия лекар и с педиатъра на детето преди да вземате каквото и да било лекарство. Преди да предпишат лекарство, лекарите съобразяват няколко неща. Те знаят за какво време лекарството достига своята най-висока концентрация в кръвта (върха на действието му). Те също знаят полуживота на лекарството, или с друго думи казано, кога лекарството е намалило концентрацията си наполовина.

  • Ако се налага да приемате антихистамини, внимателно следете количеството на кърмата. Антихистамините се съдържат в лекарствата за алергии, настинки и кашлица и могат да ви дехидратират. Това означава да нямате достатъчно течности в тялото си, което води до намаляване на количеството на кърмата. Също така следете количеството ако приемате контрацептиви с хормона естроген. Лекарят ще ви помогне да решите кое е най-доброто лекарство за вас и вашето бебе.
  • Ако трябва да приемате лекарство, то първо кърмете и веднага вземете лекарството. Така тялото ви се освобождава от по-голяма част от лекарството до следващото хранене.
  • Лекарства със съмнителен произход са много опасни за бебето. Никога не приемайте такива лекарства ако кърмите или сте бременна.

Може ли лекарят на детето ми да ми даде информация ако имам въпроси или проблеми, свързани с кърменето? И

скайте информация за кърменето и заявете на лекаря, че кърменето е важно за вас и вашето бебе. Поискайте името на консултант по кърмене. Тези хора са специално обучени да помагат на майки, които кърмят. Също така попитайте за уроци за родители преди да се роди бебето. Или се обадете в най-близката болница за информация. Групите по кърмене могат да ви помогнат да научите повече за кърменето. За повече информация се обадете или пишете на следните организации:

La Leche League
PO Box 1209
Franklin Park, IL 60131-8209
Phone: 1 (800) LA-LECHE or 1 (800) 525-3243

Human Milk Banking Association of North America
Web Address:
http://www.hmbana.org
WIC Program (Women, Infants and Children)

Web Address: http://www.fns.usda.gov/fncs 
превод от английски: Анелия Донева
 



Тагове:   влияние,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kremi74
Категория: Бизнес
Прочетен: 909970
Постинги: 96
Коментари: 217
Гласове: 75
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол