Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2010 17:43 - Малко дете и новородено - как да оцелеете
Автор: kremi74 Категория: Тя и той   
Прочетен: 4613 Коментари: 0 Гласове:
0



image Малко дете и новородено - как да оцелеете Ако сте бременна и вече имате малко дете, за което да се грижите, най-вероятно са ви до болка познати понятията „преумора” и „хроничен недостиг на сън”. Само мисълта, че това далеч не е всичко и след няколко месеца положението ще се утежни значително, може да ви докара поредица панически пристъпи. Разбира се, ключовият съвет е да не се поддавате да тревогата (доколкото това е възможно). Най-важната „мантра” за душевното ви спокойствие е старателното повтаряне, че вече имате опит, знаете какво ви очаква, как да се справите и няма начин да не успеете. Към нея, за по-голяма сигурност, можете да прибавите и още няколко подготвителни стъпки. Кога да кажете на детето си, че чакате „ново” бебе? Краткият отговор е: не прекалено рано. Представата на малкото дете за продължителността на „след седем или осем месеца” е на светлинни години от вашата - със същия успех можете да му разказвате какво го очаква, когато достигне пълнолетие. В същото време обаче хлапетата са и много наблюдателни - може би идеалният момент за новината е, когато усетите, че любопитните очички се задържат все по-често на наедрелия ви корем. Тогава е достатъчно да кажете, че там (в корема ви) расте ново бебе, да позволите на детето да го погали и да „поздрави” бъдещото си братче или сестриче. Ако прояви желание и интерес, хлапето може да идва с вас и на контролните прегледи и да слуша как бие сърцето на новото бебе. Веднъж разкрили новината, старайте се да я припомняте често, но не прекалено и твърде детайлно. Излишната информация е неуместна, защото истината е, че никое малко дете не е в състояние да я разбере и осмисли - детето не осъзнава промяната, която ще настъпи с появата на бебето, докато не го види с очите си, а и тогава има нужда от време и адаптация. Как да го подготвите за промяната? Най-важното на този етап е да се насладите максимално на времето, което можете да отделите на първородното си дете, което съвсем скоро няма да е едноличен „владетел” на вниманието и грижите ви. Сега е моментът да се уверите, че връзката ви е достатъчно силна и пълноценна, за да понесе предстоящата промяна. От друга страна, е добре да се погрижите и да предразположите детето си към хората, на които ще го поверявате, когато сте напълно ангажирани с новороденото - баби, дядовци, лели, приятелки. Идеята е да убедите хлапето, че сте толкова важни един за друг, че дори и да не сте заедно, връзката ви остава достатъчно силна.
Почти невъзможно е да подготвите теоретично малкото дете за появата на новородено в дома ви, но има начин да изградите поне бегла представа за предстоящото - заедно разгледайте всички негови бебешки снимки, прочетете дневника му и си припомнете истории от времето, когато и то е било бебе. Обяснете, че „новото” бебе ще е също толкова мъничко и постепенно ще пораства и ще се научава да прави всичко, което баткото (каката) отдавна е овладял. Не е препоръчително да привнасяте розов оттенък на ситуацията, като отсега обявите, че бебето ще е най-добрият приятел на детето ви - това няма как да се случи поне през първата година и само ще разочарова баткото (каката). В общия случай за хлапето новороденото е нищо неможещ досадник, който само отнема вниманието, без да „забавлява” по какъвто и да е начин. Естественият ред на развитие е двете деца да са първо „противници” (неосъзнато при бебето), а чак след това „съюзници”. Първата среща Основната подготовка за момента на истината (раждането и срещата на децата) се изразява в планирането на големия ден - предварително трябва да сте наясно при кого ще оставите детето, когато вие ще сте в родилното, кой ще съобщи на по-голямото дете, че вече има братче (сестриче) - мама и татко или близките, които са с него.
Често от първата среща между децата се очаква да загатне тенденциите, в които ще се развиват отношенията помежду им и за вбъдеще, но това е твърде романтична представа за нещата. Връзката между братя и сестри е твърде динамична и развиваща се с годините, за да се надяваме, че можем да я предвидим. Въпреки всичко добре е запознанството да премине по възможно най-добрия начин. Най-ценният съвет в случая е да се уверите, че новороденото ще е в креватчето си, когато баткото (или каката) дойдат да ви видят, за да имате все още свободни за прегръдка ръце. Ако посещенията не са позволени и децата се запознават, когато водите новороденото у дома си, по-добре таткото да държи бебето, за да можете да обърнете внимание на по-голямото дете. Дори и престоят ви в родилното отделение да е минимален, раздялата с детето ще е стресираща и за вас, и за него. Тук на помощ трябва да се притече таткото - много бащи споделят, че именно в този период се сближават най-силно с по-големите си деца. Първите дни и седмици Ще бъде трудно - тук няма две мнения по въпроса, но не и невъзможно да се справите. Ето как да си помогнете:

• Предварително подгответе храната за семейството си - заредете се с продукти и готови ястия поне за седмица напред. Разбира се, тази стъпка е в случай, че не разполагате с временен заместник в кухнята (баба или, при невероятен късмет от ваша страна - самия татко). Докато сте в родилното отделение, а и няколко дни след това единствената „кулинарна” тема, в състояние да привлече вниманието ви, ще е кърменето.
• Приемайте всяко предложение за помощ и не се притеснявайте сами да назовавате нещата, от които имате нужда - много вероятно е близките ви да искат да помогнат, но да не знаят точно как и с какво. • Занижете (до хигиеничния минимум) очакванията си за това как ще изглежда домът ви в близките няколко дни (и седмици). Ще имате достатъчно „занимания” и отговорности, за да се тревожите и дали дрехите ви са изгладени. • При първа възможност въведете разходките на въздух като задължителни в ежедневния си режим - дори и да са 10-минутни. Известно време това ще е единствената ви опция за презареждане.
• От самото начало убедете по-голямото си дете колко заинтригувано и възхитено от него е новороденото. Не пропускайте да споменете небрежно: „Виж как те следи с очи”, „Радва се да те види”, „Интересно му е какво правиш”. • Ангажирайте баткото (каката) в грижите и игрите с бебето от първите дни и не спестявайте похвалите си за това колко ви помага и как добре се справя с новата си роля.
na zaem ot :  http://www.moetobebe.net/


Тагове:   дете,   новородено,   малко,   как,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kremi74
Категория: Бизнес
Прочетен: 909938
Постинги: 96
Коментари: 217
Гласове: 75
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол