Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2009 10:25 - Най-често задаваните въпроси относно захранването
Автор: kremi74 Категория: Бизнес   
Прочетен: 19062 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 16.12.2009 00:01


Най-често задаваните въпроси относно захранването!


http://www.baby-market.net/
Как да разбера кога е готово бебето ми за захранване?

Както с всички аспекти на отглеждането - наблюдавайте вашето дете, а не календара. Освен еволюционните етапи, наблюдавайте за тези знаци на готовност за захранване при вашето бебе:

1. Способност да седи, да се протяга и хваща, да слага в уста ръцете си и играчки;
2. Наблюдава ви докато се храните, проследява движението на вилицата от чинията до устата ви;
3. „Отмъква”, протяга се за храна от вашата чиния;
4. Имитира поведението ви при хранене, като си отваря широко устата, когато и вие си отваряте устата при хранене. Хващането на лъжицата ви не е сигурен знак за готовност за захранване, защото на бебето може да му бъдат по-интересни шумът, формата и усещането на вашите принадлежности, вместо храната в тях.
5. Бебето може да показва и говори. Около шестия месец бебетата имат способността да казват „Да” при искането на храна, като се протягат или навеждат към храната и „Не” - като бутат или избягват. Очаквайте различни съобщения, докато бебето ви се научи да комуникира. Когато се съмнявате - предложете, но не насилвайте.

Иска ли бебето допълнителна храна? Ако бебето ви е доволно от кърмата или адаптираното мляко, не е нужно да усложнявате живота му с твърда храна. Ако от друга страна, вашето бебе изглежда недоволно след хранене, прави кратки интервали между храненията и няколко дни с по-често хранене това не се промени, може би е време да започнете.

Не съм сигурна дали бебето ми е готово? Трябва ли да предлагам твърда храна за всеки случай? Дали вашето бебе е готово и проявява желание за твърда храна? Ето какво ще кажа. Ако вашето бебе нетърпеливо отваря уста, когато вижда лъжица с храна да се доближава до него, то вероятно е готово и проявява желание. Ако се върти, значи не е готово. Или му дайте лъжица да си играе и наблюдавайте, дали ще си я сложи в устата. (Съвет - използвайте пластмасова лъжичка с гладки, заоблени краища. Те не стават твърде студени или горещи и са тихи, когато се удрят или падат.) Запомнете, вашата непосредствена цел е да запознаете бебето си с твърдите храни, не да го натъпчете с тях. Храненето с мляко ще продължава да бъде главна част от неговата диета в следващите няколко месеца. Постепенно въведете различни консистенции, вкусове и начин на преглъщане. Затрупвайки детето си с големи парчета на твърде много нови храни на веднъж, може да предизвикате отказ. В този момент твърдите храни са добавка, не заместители на гърдата или бутилката. Както и да е, ако имате бебе между шест и девет месеца, което се храни с 1000-1200 г формула на ден, то вие може да обмислите заместване с твърда храна.

Предпочитани първи храни:
1. Ориз
2. Зърнени каши /оризова - бел.пр./
3. Праскови
4. Ечемик
5. Ябълково пюре
6. Банани
7. Моркови
8. Круши
9. Тиква
10. Авокадо
11.Сладки картофи

С кои храни е най-добре да се започне?
Започнете с храни, които не са вероятни причинители на алергии и приличат повече на млякото, с което бебето се храни. Ако бебето е свикнало със сладкия вкус на кърмата, започнете с намачкани банани. Ако бебето е свикнало с вкуса на адаптирано мляко, опитайте оризова каша смесена с адаптирано мляко (или с вашето мляко, ако кърмачето предпочита ориза пред бананите). Оризът е най-благоприятната зърнена храна за чревния тракт, защото не съдържа глутен, беден е на протеини и богат на въглехидрати. Хранителният му профил се доближава повече до плодовете, отколкото до зърнените храни. Смесете оризовото брашно до получаване на консистенция като каша и намалете количеството мляко или формула, които добавяте за подобряване на храната.

Как да започна?

Използвайте пръста си като първа „лъжица” на бебето. Той е мек, с правилната температура и бебето е запознато с него. Насърчете бебето да си отвори широко устата. Поставете върха на пръста си върху бебешките устни и оставете бебето да го изсмуче. После поставете храната от пръста си на върха на бебешкото езиче (където има вкусови рецептори за сладост). Ако това бъде преглътнато или поне не изплюто обратно, то се опитайте да го поставите следващия път към средата на бебешкото езиче.

Наблюдавайте реакцията на бебето към това ново изживяване. Ако храната влиза с одобряваща усмивка, то бебето е готово и проявява желание. Ако храната се връща при вас, съпроводена с гримаса на неодобрение, може би бебето не е готово. Някои бебета правят забавни физиономии, само защото всичко това е толкова ново за тях. Какво става в устата може би е точния индикатор дали бебето е готово да яде твърда храна. Ако отваря уста за още една порция, дайте му да опита още веднъж - може би имате успех. Дори храната да се връща обратно, може би на бебето му е нужно да се научи как да затваря устата си, когато премества храната отпред-назад. Отказването на храна също може да бъде показател, че рефлекса на избутване с език още не е отслабнал и бебето не може да придвижи храната назад и да я преглътне. Ако вашето бебе просто седи там с отворена уста, объркано от храната поставена на неговия език, най-вероятно има затруднения с рефлекса на избутване с език. Оставете го да се по упражнява. Ако изглежда все още не знае какво да прави, изчакайте седмица или две преди да опитате отново.

Първата лъжица
Ние ви съветваме първата „лъжица” на бебето да бъдат вашият пръст. Той е мек, с правилната температура и на този етап бебето го усеща много познат. Също така вашият пръст знае дали храната е твърде гореща. Някои бебета искат да започнат своя хранителен живот със сребърна лъжица в уста. Металът задържа топлината, така че бебето трябва да изчаква по-дълго за всяка хапка, докато вие охлаждате горещата храна, като подухвате. Гладното бебе намира това за изнервящо! Кафена лъжичка е добър прибор за начало. Пластмасовата лъжица с гладки, заоблени краища е най-добрата - най-тихата при падане и изпускане. Използвайте нечуплива пластмасова купичка, която може да оцелее след блъскане в табличката на стола за хранене и многобройни падания на пода.

Колко храна трябва да предлагам?

Ако вашето бебе нетърпеливо приема първата хапка от пръста ви, следващия път предложете повече. При тези първи хранения бебето може всъщност да преглътне само една или две лъжички. Постепенно увеличете количеството на предлаганата храна, като достигнете до четвърт чаша или повече на едно хранене. Запомнете, че първоначалната ви цел е да запознаете вашето бебе с новите вкусове и консистенции на твърдите храни, не да го натъпчете. Както с всички етапи от развитието си, бебето прави две стъпки напред и една стъпка назад. Очаквайте променливи схеми на хранене. Бебето може да приеме две супени лъжици храна единия ден и само една чаена лъжичка на следващия. Бебето може да изяде лакомо крушите и да откаже бананите единия ден, като на следващия ден да пренебрегне крушите и да излапа бананите. Това е цялата роля на храненето. Отпуснете се и разберете, че вие не можете да контролирате всяка хапка на вашето дете. Не насилвайте бебето да яде. Разпознавайте кога достатъчното е достатъчно. (Вашето бебе знае.) Наблюдавайте знаците за спиране:

1. Бебето свива устни, затваря уста и обръща главата си далеч от приближаващата се лъжица.
2. Бебето се навежда далече от напредващата лъжица, безразличен или искайки да избегне изцяло храната.
3. Навеждайки се към храната или сграбчвайки лъжицата или ръката на хранещия, показва желание за повече.

Мляко плюс …
Разглеждайте твърдите храни като допълнение, не като заместване на кърмата и адаптираното мляко, които са много по-балансирани хранително, отколкото която и да е твърда храна. Този хранителен факт специално е важен за кърмените бебета. За тях е най-добре да започнат захранването бавно, защото твърдата храна не става за заместител на по-хранителната кърма. Също ранното захранване може да прекъсне цикъла на търсене и предлагане и да доведе до намаляване на количеството кърма.

По кое време на деня е най-добре да се предлага твърда храна?

Предложете нова храна сутринта. Ако има някаква вероятност вашето бебе да е алергично към определена храна, чревното разстройство би се проявило до края на деня. Започвайки с нова храна вечерта, може да предизвикате риск от болезнено нощно безсъние. Иначе предложете твърда храна през деня, когато вашето бебе изглежда най-гладно, отегчено или се нуждаете и двамата от лека закуска и интересни неща за правене. Сутрин обикновено е времето, когато бебетата са най-гладни и най-добро разположение за социални взаимодействия, включително и хранене.

Ако кърмите, опитайте да предложите твърда храна към края на деня, когато количеството мляко вероятно е най-малко и бебето е по-нетърпеливо да яде. Хранете бебето с твърди храни между кърменията, не веднага след тях, тъй като твърдите храни може да попречат в усвояването на някои хранителни вещества от кърмата.

Изберете време през деня, когато вие не бързате, тъй като размотаването, разплискването, повръщането, пръскането, размазването и капането са част от цялото хранене. Забравете за бързото хранене. Запомнете, че храненията са система за доставяне на храна и социален опит. Не бързайте и се насладете на този нов етап в храненето.

Моето бебе обича оризова каша и банани. С какви храни трябва да продължа?

Преминете от кашави храни към храни с по-едри частици, като също увеличавате честотата и количеството на храната, която бебето яде. Отначало ще предлагате твърда храна само един път дневно; но в рамките на няколко месеца ще яде твърда храна всеки път, когато вие се храните. Бебетата се различават толкова много в предпочитанията и готовността за приемане на твърда храна, че е трудно да се направят твърди и трайни правила относно консистенцията, количеството и вида на твърдите храни за предлагане. Но ето някои предложения от нашето семейство и педиатрична практика за бебета от пет до осем месеца.

Банани. Заради тяхната сладост и гладка консистенция, узрелите банани много приличат на майчиното мляко, което ги прави идеални за първа храна. Те са едни от малкото плодове, които се сервират сурови. Нека банана е узрял, когато го предлагате на бебето (обвивката трябва да бъде покрита с кафяви петна). След като го обелите, нарежете и го намачкайте с вилица и сервирайте директно или го смесете с кърма, или адаптирано мляко за по-течна консистенция. Бананите са чудесно бързо ядене за родители и бебета в движение - намачкайте няколко резени и изяжте останалото.

Зърнена каша. Започнете с ориз или ечемик, като най-малко алергични. Не сервирайте смесени зърнени каши, докато не сте опитали всички съставки отделно и сте сигурни, че бебето не е алергично към никое от тях. Оризът съдържа приблизително 75% въглехидрати и 7% белтъчини. Най-много белтъчини се съдържат в соевите зърна - около 35%. Зърнените каши, произведени специално за деца, са обогатени с минерали, като калций и фосфор, заедно с витамини В и желязо. Започнете с кафена лъжичка от зърнената каша и увеличавайте до супена лъжица, и т.н. Смесете я с кърма или адаптирано мляко до желаната гъстота. Предложена сама е много лека и може да бъде отказана от бебето ви. След като знаете, че бебето ви не е алергично към различни плодове и зърнени каши, може да експериментирате като комбинирате различни плодове и каши с различни консистенции. Зърнените каши са често предлагани като начин да заситят бебето, да удължава интервалите между храненията и дори да спи по-дълго през нощта. Този „заблуждаващ пълнеж” е неразумен хранителен модел. Зърнената каша не е по-хранителна от кърмата или адаптираното мляко. Освен това тази практика рядко работи.

Круши. Крушите са лесно смилаеми и имат мек вкус, идеален за бебетата. Както всички плодове, те са в по-голямата си част въглехидрати и добър източник на калий и витамини А и С. Опитайте пюре от круши вместо ябълково пюре.

Ябълково пюре. Ябълковото пюре е идеален за първи плод. Той е беден на лимонена киселина, която може да причини алергична реакция при някои деца. Сварете нарязаната и обелена ябълка в две супени лъжици вода на среден огън до омекване. Намачкайте или разбийте до гладкост. Ябълковото пюре може да се комбинира с различни храни, включително зърнена каша или като „сос” за прикриване на по-малко вкусни, но по-хранителни, продукти. Не сварената ябълка е трудна за дъвчене с венците за бебета под годинка и крие опасност от задавяне.

Моркови. Сварените моркови са много добър източник на витамин А и бета каротин и както майка винаги казваше, морковите подобряват нощното виждане. Обелете, нарежете на парчета и задушете на пара морковите до омекване без подправки, сол, захар или масло.
Стрити на малки частици, сварените моркови обикновено са добре приети и харесвани от бебетата. Парченца сварени или задушени, настъргани моркови са добра храна за пръсти за започване след осмия месец. Избягвайте суровите моркови, които могат да причинят задушаване.

Сладки картофи и зимни тикви. Бебетата харесват сладки картофи и зимни тикви заради техния вкус, консистенция и цвят. Те са богати на бета каротин. Сладките картофи съдържат витамин В6, който помага на тялото да усвоява въглехидрати, белтъчини и мазнини, които са необходими за здрава кожа, нервна система и кръвообращение. Зимната тиква е богата на калий и други хранителни съставки. Морковите, сладките картофи и тиквата могат да се сготвят в микровълнова фурна с минимална загуба на хранителни съставки. Сладките картофи са лесна за приготвяне храна в микровълнова: измийте, сгответе за седем-осем минути, отворете и сервирайте. Дори нямате нужда от чиния. Не забравяйте да разбъркате топлия картоф и да проверите за „горещи места”, тъй като храната в микровълновата се загрява неравномерно. Измийте и обелете сладките картофи, преди да ги сготвите в малко вода или задушете на пара до готовност. Пюрирайте с малко от течността. За разнообразие смесете сладки картофи с грах, моркови или тиква. Разрежете тиквата на половина, махнете семките и печете. Или ги обелете и сварете на пара половинките. Пасирайте до гладкост и добавете вода за достигане на желаната гъстота.

Авокадо. Авокадото е, по наше мнение, идеална храна за бебета. Той е с гладка и кремообразна консистенция, което го прави харесван пресен плод. Беден на натрий и без холестерол, авокадото съдържа такива полезни съставки като Витамин А, Витамин В6, фолиева киселина, niacin, фосфор, магнезий и желязо. Частица авокадо съдържа повече калий, отколкото 45 други плодове, сокове и зеленчуци, включително банани, праскови, моркови и зелен фасул. Също е едни от плодовете, съдържащ ненаситени моно мазнини, които са съществени за развитието на вашето бебе. Авокадото е по-калоричен от всеки друг плод или зеленчук. Това е плюс за бебетата, тъй като даваната храна трябва да е гъста и питателна, храна, която съдържа много хранителни вещества. Узрелите авокадо може да се сервират без каквото и да е готвене, спестяващи време на мама и татко. За да го приготвите, разрежете на половина през средата около ядката. Хванете половините с всяка ръка и усучете, за да извадите ядката. Издълбайте месестата част и намачкайте с вилица или просто загребвайте директно от плода. За разнообразие авокадото може да се смеси с ябълка или круша, да се сготви с тиква или сладки картофи. Една от причините авокадото да бъде предпочитана от семейство Сиърс храна за бебета и деца е неговата многостранност. Може да се направи с него толкова много неща, колкото са бебетата. Авокадото може да се намаже, издълбае, смачка, да участва в guacamole за деца (авокадо със сос, без силни подправки).

Не насилвайте малките хранения
Разбирания на семейство Сиърс: Отпуснете се и се наслаждавайте на този нов етап. На четири месечна възраст бебетата много проницателно разчитат лицевите изражения на родителите си. Ако вие сте разтревожени от приема на твърда храна на вашето бебе, очаквайте бебето също да бъде разтревожено. Приемете храненето като още едно социално общуване, на което и двамата ще се наслаждавате.

Чувала съм, че е по-добре да започна със зеленчуците преди плодовете? Вярно ли е това?

Препоръчва се зеленчуците да се въведат преди плодовете, така че децата да не се научават да очакват, че храните винаги ще имат сладък вкус. Това е едно от тези хранителни напътствия, които звучат страхотно на теория, но много от нас, които сме хранили много бебета, го намират за трудно приложимо. Най-напред бебетата се раждат с вкус към сладкото. Техните миниатюрни езичета са по-снабдени с вкусови рецептори за сладост, отколкото за други вкусове. Това има смисъл, защото човешкото мляко е сладко и кърмените бебета е по-малко вероятно да приемат с готовност вкуса на зеленчуците, от бебетата на формула. Без съмнение зеленчуците са по-хранителни от плодовете, но много родители откриват, че бебетата щастливо ще ядат плодове и приготвят за първа храна без борба. Хранителното съдържание на първите храни е от второстепенна важност. Главната цел на тези захранвания с твърди храни е бебето да се научи как да преглъща храни с различна консистенция. Вероятно ще имате повече успех с плодовете, отколкото със зеленчуците. Когато въвеждате зеленчуци, опитайте първо със сладките: моркови и сладки картофи. Ако имате бебе, което обича зеленчуци, добре за вас! Не се притеснявайте, ако бебето напада зеленчуците с по-малък ентусиазъм, отколкото плодовете. Рано или късно ще се научи да ги харесва, ако продължавате да ги предлагате.

Как ще разбера, ако храната разстройва бебето ми?

Започнете с един продукт и въвеждайте всяка нова храна поне след една седмица. Ако бебето ви прояви реакция, ще знаете причинителя. Най-обичайните знаци за хранителна алергия са:

• Подуване и предизвикване на газове;
• Подобен на пясък червен обрив на лицето;
• Течащ нос и сълзливи очи;
• Разстройство или слузести изпражнения;
• Червен обрив около ануса (ние наричаме това „target sign”);
• Общо раздразнително поведение;
• Повръщане или увеличено изхрачване.

Ако имате фамилна обремененост с хранителни алергии или сте особено загрижена за тях, направете си хранителен дневник, който не само ще ви помага да научите предпочитанията на бебето, но ще ви помогне да прецените по-обективно кои симптоми от кои храни са причинени. Ако променяте храните, които влизат в единия край, то очаквайте промяна в цвета, консистенцията и честотата на изхожданията , които излизат от другия край. Това е нормално и не е знак за хранителна непоносимост. Може да забележите парчета храна в изпражненията на бебето или промяна на цвета – червени от червени зеленчуци, като цвекло и жълти от моркови. Бебета, които прекаляват с банана и/или ориза, могат да получат запек. Когато червата на вашето бебе се развият достатъчно, за да обработват храната по-пълноценно, тогава и изпражненията няма да имат вида на вчерашната храна.

Какви храни трябва да предлагам за закуска, обяд и вечеря?

Вашето бебе не прави разлика в храната кога какво ще му сервирате, когато то няма понятие за закуска, обяд и вечеря. Какво ще предложите зависи повече от вашето време и енергия, както и настроението и готовността на бебето тогава, отколкото от традиционните представи кога какво се яде. Какъвто и режим да си изработите с бебето, той ще бъде най-добрия за вас. Бъдете подготвени за факта, че бебетата имат променливи хранителни режими, като някои бебета се хранят по-добре с малки количества през целия ден, отколкото три обилни хранения.

Да измамим малките вкусови рецептори
Вкусовите рецептори за сладко се намират към върха на езика; рецепторите за солено се намират от двете страни на езика; рецепторите за горчиво са разположени навътре на езика. В средата на езика вкусовите рецептори са по-неутрални. Така, би било разумно да се поставя новата сладка храна на върха на езика, но по-малко сладката храна в средата на езика дава възможност бебето да поеме храната, вместо да я връща навън. Например, зеленчуците поставени в средата на езика имат по-голяма вероятност да бъдат преглътнати с готовност, отколкото поставени на върха на езика, освен може би сладките зеленчуци като сладките картофи.

Времето за хранене е такава бъркотия. Ужасявам се. Как мога да го направя по-лесно за моето бебе и за мен?

Натрупахме много часове хранейки осемте си бебета и знаем, че бебетата плюят, хвърлят, мажат и капят своята храна. Една майка от педиатричната ни практика разказа: ”На пода има по-балансирана диета, отколкото бебето ми изяжда.” Ето някои съвети, които научихме за поемането на повече храна от нашите бебета с по-малко борби за нас:

• „Покажете и кажете”. Съблазнете с модел на наслада от яденето. Хранете се пред бебето, като преувеличавате – бавно поставете в устата си от бебешката храна и с големи, широко отворени очи покажете колко ви е приятно. Позволете на бебето да схване идеята.
• „Отворете уста, поставете лъжицата”. Изчакайте момента, когато бебето е гладно и в настроение за общуване с лицеви жестове. Като привлечете вниманието на бебето с контакт лице-в-лице, отворете широко уста и кажете: „Отвори уста!” Веднъж като отвори уста, поставете храната.
• Използвайте устните. Опитайте да докоснете горната устна. Като поставите пълната лъжица в устата на бебето, нежно повдигнете лъжицата нагоре, позволявайки на горната устна да обере храната.
• Облекло за случая. Докато работите с бебето върху хранителните навици, очаквайте да има повече храна в коша за пране, отколкото в бебешкото коремче. Някои от нашите бебета се хранеха чисто, други хранех цялото си тяло. С тези цапащи се деца открихме, че е по-лесно просто да ги събличаме за храненето и после да ги измиеме. Не забравяйте лигавника. Най-добри са големите лигавници с лесно почистваща се повърхност и джоб отдолу да събира разлятата храна. Едно от децата ни приравни храненето с боди-арт. Разрешихме това неудобство, като го обвихме в лигавник за цялото тяло – найлонов, тип рокля с ръкави – който бързо се изплаква и изсъхва.
• Опитайте с бебешки приспособления. Ако бебето продължава да блъска чинията или табличката от високото столче, опитайте се да ги закрепите по-здраво. Потърсете бебешки купички и чинии с вендузи на дъното. Ако бебето продължава да избутва храната с ръце, поставете играчки с вендузи на високия стол, които да ангажират бебешките ръце, докато се промъквате с храната. Ако бебето се опитва да сграбчи лъжицата от вашата ръка, дайте му една (или две) да държи сам, за да успеете да запазите своята.
• Редувайте менюто. Децата се отегчават с храната, както го правят с играчките. Ако то откаже любима храна, може да разнообразите начина на сервиране и в какво я поднасяте.
• Избягвайте да насилвате с храната. Бебето ви няма да остане гладно, ако пропусне ден без твърда храна. Ако бебето ви се съпротивлява при хранене, приемете това за сигнал да смените храната и/или метода. Понякога може просто да пропуснете ден или два и тогава да опитате отново.
• Модел за възбуждане на апетит. Ако усещате, че бебето ви е гладно, но не показва интерес към твърдата храна, възползвайте се от придобитите му социални умения – желанието за подражание. Нека бебето ви гледа как ядете и се наслаждавате на храната. Вземете от бебешката храна и преигравайте, „Ммммммм, вкусно”. Ако храната е добра за вас, значи е добра и за бебето ви.

Заместване с твърда храна
За майките, които са далеч от бебетата си докато работят, често помага да имат заместник, който да поеме храненето с твърда храна, така че майката да може да се концентрира върху кърменето, когато се върне. Бебето може да се храни с твърда храна през целия ден, но ще иска да суче повече вечер. Това помага за поддържане на количества кърма и прави по-лесно приготвянето й.

Източник: www.askdrsears.com
Превод от английски език: Снежана Любенова
 

http://zadecata.com/


Тагове:   Относно,


Гласувай:
0



1. анонимен - браво
13.09.2010 00:04
мноооого ми хареса статията!ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
цитирай
2. анонимен - Interesting, thanks
10.09.2011 17:00
Way awesome, some legitimate details! I value you creating this informative article obtainable, the remainder of the web site can be large top quality. Possess a entertaining.
цитирай
3. анонимен - ufgk louboutin n lymlz fnuyd
21.10.2012 22:26
cvpip <a href=http://frdechaussuresloubutinnmagasin.info>chaussures louboutin</a> prwpi <a href=http://frdeabercromfitchmagasinn.info>abercrombie pas cher</a> arjwd http://frdeabercromfitchmagasinn.info ny wcu http://christnnloubutinnsdesoldes.com
цитирай
4. анонимен - ncux abercrombie u ksxfc bqach
23.10.2012 07:36
fqvcg <a href=http://frdeabercromfitchmagasinn.info>abercrombie paris</a> lbeee <a href=http://frdechaussuresloubutinnmagasin.info>louboutin</a> rxsnd http://frdechaussuresloubutinnmagasin.info qq drj http://frvchaussuresjordnndesoldes.com
цитирай
5. анонимен - cfprntc vynilvyn http://www.itopiuminosmonclairsonline.com/ xexewzkx nentgr
26.10.2012 11:23
xaogpbbmdg <a href="http://www.frzcasquedremagasinn.com/">beats by dre pas cher</a> enjavpge sbpee <a href="http://www.jpzmonclairsonlines.com/">&#12514;&#12531;&#12463;&#12524;&#12540;&#12523; &#12509;&#12525;&#12471;&#12515;&#12484;</a> iultxo tmbzmtlqi <a href="http://www.itopeutereypiminosoutlet.com/">piumini peuterey</a> jbyajabfp uiifrin
цитирай
6. анонимен - deyqhlab bmxeexcq nbwnb http://beatsdresxoutletstores.webeden.net/
30.10.2012 13:34
nnthx jamue п»ї<a href="http://www.frmloubutinnchaussuresoldes.info/#3182">louboutin homme</a> tgsnc asctfb от А до Я за Вашето бебе :: Най-често задаваните въпроси относно захранването sjgzhqh <a href="http://www.frmabercromfitchmagasinn.info/">abercrombie france</a> wkkbrfx pmjpr
цитирай
7. анонимен - http://www.frodoudounesmagasinn.info/ vfvmdy wpritu
30.10.2012 13:43
yjbqop nylodx <a href="http://abercromfitchsxoutletstores.webeden.net/">abercrombie outlet</a> lnpjutsv <a href="http://www.japsmonclairsstores.com/">http://www.japsmonclairsstores.com/</a> dlgfcpa wydoxhs hhnvs от А до Я за Вашето бебе :: Най-често задаваните въпроси относно захранването loahnkj
цитирай
8. анонимен - qrqcasu xfweyejt vellm http://www.jpzpolorsrallaurenonines.info/
01.11.2012 08:16
от А до Я за Вашето бебе :: Най-често задаваните въпроси относно захранването nokkxc fgbflqw zgwjqe <a href="http://www.jpzvuittonbagsonlines.info/">&#12532;&#12451;&#12488;&#12531; &#36001;&#24067;</a> zcokvwtc п»ї<a href="http://www.jpzsoccershoesonlines.info/#8074">&#12450;&#12487;&#12451;&#12476;&#12525;f50</a> lohmrls gmtsb
цитирай
9. анонимен - ivuuedxn tpvjv cuuqwgkp http://www.jpzpolorsrallaurenonines.info/ lzawhygr jtiifj
02.11.2012 04:16
vwnbfj rchwljim <a href="http://www.jpzairjodannshoesonlines.info/">air &#12472;&#12519;&#12540;&#12480;&#12531;</a> rrdbkkqv <a href="http://www.jpzmonclairjacketsonlines.info/">&#12514;&#12531;&#12463;&#12524;&#12540;&#12523; </a> rhqhnqk hlemaup bqqly от А до Я за Вашето бебе :: Най-често задаваните въпроси относно захранването vxrlruj
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kremi74
Категория: Бизнес
Прочетен: 910298
Постинги: 96
Коментари: 217
Гласове: 75
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол